Rasens historie

                                 Om rasen:
Border terrieren er i bunn og grunn en jakthund, avlet frem av fattige bønder i grensetraktene mellom England og Skottland. Den ble avlet frem med tanke på hijakt (etter skadedyr), den skulle være omgjengelig, ta liten plass og spise lite,og ble også brukt til snikjakt. Derfor er det fortsatt mange bordere som idag som jager uten å halse. En liten bjelle rundt halsen er ofte en løsning.Den går godt i flokk, og er derfor en flott familiehund. Den er en veldig følsom hund, tilsnakk er som oftest nok til å irettesette den hvis det skulle være nødvendig.

Den har en veldig god hukommelse, derfor er den veldig lærenem, men den glemmer heller aldri hvor den f.eks.har passert en katt eller et ekorn på tur. Borderen er utstyrt med en god porsjon selvtillit, noe som dessverre ofte blir forvekslet med stahet. Man bør derfor sette seg godt inn i rasen opprinnelse for å "forstå" dens særegne oppførsel. Husk at det skal en god porsjon selvtillit, selvstendighet, god hukommelse og snarrådighet til for å gå inn i et hi for å ta opp kampen med en rev i brunst eller med valper!!!
Selvom borderen er en utmerket familiehund,(husk at den ble avlet opp som et medlem av familien...), skal man ALDRI glemme at den er en jakthund!!

Med sin allsidighet, blir borderen i dag brukt til både hijakt, drev, ettersøk, agility, lydighet og utstilling osv., men først og fremst er den en super turvenn (med sin utholdenhet skal den kunne holde følge med en hest i trav en hel dag)og en utmerket familiehund.

Borderen ble godkjent som rase av engelsk kennelklubb i ca 1920, men dens røtter går tilbake mye lenger enn det. Hodet skal være lik en oters, med kort, kraftig skalle, mørke øyne og små, v-formede ører. Den skal ha saksebitt. Kroppen skal være dyp, smal og nokså lang, med rette forben og et sterkt lendeparti. Ribbene skal være buet, ikke runde. Man skal kunne rekke rundt brystkassen bak skuldrene med to hender(les;mannshand). Den skal være spenstig, med små runde poter og "gulrot"-hale. Pelsen skal være hard med tett underull, og kommer i fire fargevarianter; Blue&tan, grizzle,rød og hvete. Mange registrerer valpene med feil farge, eks. er det flere som registreres lyse grizzle som hvete. En ekte hvete er riktignok hvetefarget, men ørene er lilla, og ringen på halen er også lilla. Hvete har ikke vært sett på borden på mange år, og anses for å være utdødd.

Hvis dette er en hund for deg, eller du vil vite mer, så ta kontakt!!
😀NUCH Bordysk's Cock-Y-Bondhu (1994-2009)

                                            Rasestandard:

RASEBESKRIVELSE FOR BORDER TERRIER
Opprinnelsesland/hjemland: Storbritannia.
Helhetsinntrykk: Hovedsakelig en arbeidsterrier. I stand til å følge en hest.
Adferd/temperament: Kombinerer aktivitet med arbeidsvilje.
Hode: Skal ligne en oters.
Skalle: Moderat bred.
Nesebrusk: Sort foretrekkes, men lever-eller kjøttfarget ikke en alvorlig feil.
Snuteparti: Kort, kraftig.
Kjever/tenner: Tenne skal sitte rett i kjeven. Saksebitt, tangbitt aksepteres. Over- eller underbitt en alvorlig feil og meget uønsket.
Øyne: Mørke med et ivrig uttrykk.
Ører: Små, V-formet, moderat tykke. Faller fremover tett inntil kinnene.
Hals: Moderat lang.
Forlemmer: Rette, ikke for kraftig benstamme.
Poter: Små, tykke tredeputer.
Kropp: Dyp, smal, nokså lang.
Lend: Sterk.
Bryst: Ribbene går godt bakover, men ikke overdrevet buet. Man skal kunne rekke rundt brystkassen bak skuldrene medbegge hender.
Hale: Moderat kort, nokså tykk ved ansatsen, deretter avsmalnende. Høyt ansatt, båret høyt, men ikke krøllet over ryggen.
Baklemmer: ”Racy” - spenstige.
Poter: Som forpotene.
Bevegelser: Skal kunne følge en hest.
Hud: Tykk.
Pels-Hårlag: Hard og tett. Tett underull.
Farge: Rød; hvetefarget; gråmelert (grizzle) og tan; blå og tan.
Størrelse og vekt:
Vekt:Hannhunder: 5,9 – 7,1 kg
Tisper: 5,1 – 6,4 kg
Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen og rasens bruksegenskaper.
Diskvalifiserende feil: Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

OBS!!
Hannhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.

Rasebeskrivelsen er oversatt fra gjeldende FCI-standard.
Norsk Kennel Klub, 16. desember 2004

Link til engelsk standard: 

http://www.eabtc.co.uk/the-border-terrier/border-terrier-breed-standard/

Youtube

Nyeste kommentarer

11.11 | 12:49

Hei, vi elsker verdens mest fantastiske Scooby (født 10. mars 2012) himmelhøyt og ønsker oss en border til fra deres kennel. Planlegger dere nye valpekull?

...
18.10 | 17:27

Hei. Jeg vil gjerne kjøpe meg en ny border. Har hatt en i 15 1/2 år som døde for 1 1/2 mnd siden. Kontakt meg gjerne hvis dere skal ha valper. Mvh Berthe

...
23.07 | 08:57

Hei vi er interesserede i en border terrier. Vi er en aktiv familie på 5, som har hatt hund i mange år.
Si gjerne til når Dere får hvalpe
Mvh Henrik (Oslo)

...
26.11 | 19:27

Hei vi har falt for border terrier. Har tidligere hatt akita . Håper noen har valper til salgs i 2021. Har vært uten hund nå i mange år,

Geir ove Borge , Be

...
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE